Анализите на търговците показват, че в зависимост от сезона едно семейство месечно зарежда между 100 и 150 литра гориво, като летния сезон и месец декември са пикови заради ваканционните и празничните пътувания.

На този фон управляващите предлагат да отпускат помощ от 25 стотинки на литър гориво, като от тази схема са изключени т.н. премиум горива - или високооктановия бензин, както и дизела с подобряващи добавки. През последните два дни цената на едро на дизела е паднала леко, но това се очаква да се усети по колонките за зареждане след седмица, съобщава БНТ.
 
През последната година цената на горивата у нас бележи значителен ръст. Най-масовият бензин А95 е поскъпнал с над 48%, като само за последния месец на бензиноколонките цената му е скочила със 17 стотинки. Дизелът е скочил с близо 57% за година, а за последния месец с близо 5,5%. Най-сериозен е скокът в цената на метана - за година повишението е с близо 150%, като през последния месец тенденцията се запазва и това гориво е поскъпнало с 37 стотинки по колонките за зареждане на автомобили.
 
През последния месец бензиностанциите отчитат лек спад на потреблението. Според търговците все повече хора зареждат до 20 литра гориво и чувствително са намалели тези, които пълнят цял резервоар.
 
“Средно семейния бюджет отделя около 100-150 литра месечно за горива. Ориентировъчно между 25 и 40 лева, това е което може да направи като икономия едно семейство, което горе-долу използва автомобили в градски условия", заяви Димитър Хаджидимитров от Асоциация на търговците, вносителите и превозвачи на горива.
 
Според търговците хората трябва да получават отстъпката директно на колонката, като цената им се приспада при заплащането.

Отстъпка за гориво за всички шофьори у нас

"Да се разработи система, която директно да показва тази държавна помощ в касовия бон и директно да се изпраща към системите на НАП, това за мен е работещ вариант", каза Димитър Хаджидимитров.
 
По този начин, според търговците, потребителят ще получава отстъпката веднага, а бензиностанциите ще могат в сравнително кратки срокове да получават плащанията от държавата. Търговците твърдят, че ако се въведе издаването на фактури на физически лица това ще затрудни работата, освен това съществува риск да се наруши законът за ДДС. Веригите ще запазят и бонус програмите за лоялни клиенти.
 

istock
istock

"Няма логика да не се запазят, реално погледнато тези 25 стотинки са от държавата, а не са от собствениците на бензиностанции или от фирмите, които ги стопанисват. Така че логиката е да се запазят. Лично аз, където давам отстъпки, ще ги запазя", каза Димитър Хаджидимитров.
 
Цените обаче зависят от котировките на суровия петрол на световния пазар и ръста на потребление. През последните две седмици в търговията на едро се наблюдава лек спад на цената на дизела, но заради по-голямото търсене пък цената на бензина се покачва.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg