Неразумна е мярката на правителството да се дава отстъпка за горивата на всички, заяви пред БНТ енергийният експерт Мартин Владимиров.

Според него е "по-разумно да се преведат директни чекове към най-уязвимите групи, които не могат да покриват задълженията си в енергиен план и които са ограничили потреблението си - това важи за около 1/3 от населението."

"Отстъпка за горивата за цялото население е неразумно, защото дава грешни стимули на средната класа и на по-богатите да консумират много повече горива, отколкото са им необходими", смята Владимиров.

Отстъпка за гориво за всички шофьори у нас

Според него към домакинствата и най-уязвимите групи трябва да бъдат насочени директни кешови трансфери, за да могат те сами да решат за какво да похарчат парите си.

"За някои хора купуването на основни хранителни стоки в магазина ще е много по-важно от зареждането на горива. От тази гледна точка мярката е по-скоро популистка", коментира експертът.

istock
istock

Той обясни още, че цените на най-използваните горива у нас - дизел и А95 се движат около 10% под средните за ЕС и България е консистентно сред страните с най-ниски цени. Това до голяма степен се дължи че на българския пазар има едни лидер, който не само преработва горивата, но и държи 2/3 от пазара на едро и има достъп до по-евтиния руски нефт.

Превозвачи: Има спекула с цените на горивата


"Ценообразуването в България е по-скоро базирано на цените на международните борси, тоест може да има намаления от самия основен доставчик на горива в България. И ако има някъде, където превозвачите трябва да протестират, то е пред рафинерията в Бургас", коментира Мартин Владимиров.

По думите му нямаме много механизми, с които да задържим цената по пазарен начин, но в момента всички държави ЕС прилагат мерки за подкрепа на потребителите.

"Цената на суровия нефт на световния пазар се успокои, защото повечето търговци и спекуланти вече не приемат риска за ембарго върху руския петрол толкова сериозно. А дори при прилагане на ембарго, вече е вкарано ценообразуването и няма фактори, заради които цената значително да се вдигне", каза още Владимиров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg