"Вече нямаме никакви очаквания. След предния протест, след срещата в Министерския съвет нямаме никакви очаквания. По-скоро имаме очаквания да се активизира държавният апарат срещу всичките превозвачи, с такива заплахи, които чуваме публично." Това заяви пред БНР Димитър Димитров, член на УС на Камарата на автомобилните превозвачи в България преди днешния мащабен протест на превозвачите.

"Всички са настръхнали от случващото се в държавата", изтъкна той. Ако днешния протест ще бъде толкова масов, колкото ще бъде, причината са управляващите и техните изказвания, каза Димитров.
 
"Дори самите ние сме изненадани, че сме толкова единни. Няма нормален експертен диалог, има монолог, казваме как да станат нещата и нищо не става", подчерта Димитър Димитров.

"Вените на икономиката са транспортът. В условията на това масово обедняване на хората именно транспортът е един от секторите, който може да повлияе на други отрасли", коментира Димитров.
 
По думите му "не може да оставим основен икономически сектор да се удави". Той изрази недоумение защо управляващите настройват хората от бранша "кардинално".
 
Исканията на превозвачите остават същите, потвърди той.

Цените на горивата тръгват нагоре

"По отношение на горивата ние имаме огромни притеснения, че в държавата се спекулира. Продължаваме да внасяме от Новоросийск, продължаваме да внасяме тип Урал, с който след войната започна да се търгува с около 35-38 долара под Бренда в момента. Купуваме барела на 70-70 и няколко долара, цени, приблизително същите като декември миналата година, но цената на горивото е съвсем различна. Защо в една Унгария може да е 2.60, които също са зависими от руския петрол, в България е над 3 лева. Тук е ролята на държавата да провери има ли спекула, има ли картел и на какво се дължи това."
 

istock
istock

Димитров попита защо още няма одит на тол системата, какъвто е заложен в коалиционното споразумение.
 
Днес тежкотоварните автомобили ще останат в столицата до 22 часа. Ще бъдат затворени основни улици и булеварди в центъра.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg