Цените на горивата в България ще тръгнат нагоре при евентуално налагане на пълно ембарго върху руския петрол. Около това мнение се обединиха икономистът Красен Станчев и енергийният експерт Иван Хиновски в ефира на „Твоят ден”.
 

„Нашите цени на горивата следват трендовете в Европа. Очакваното ограничение на руските доставки на петрол за Европа ще окаже натиск върху цените в посока нагоре, но това ще бъде временно. Ще се компенсират по линия производство на петрол от други страни. Колко ще се покачат цените обаче, никой не може да прогнозира”, обясни енергийният експерт.
 
„Цените на горивата у нас се определят от това, което се очаква в бъдещето, а не от това, което е било в миналото. Тези очаквания бутат цените на горивата на горе, засега не толкова на природния газ”, добави Станчев.
 
Той е на мнение, че скоро няма да има пълно отказване от руския петрол. „Ако това се прави, то ще е постепенно. Българските мощности за производство на горива ще могат да инвестират в преконфигуриране на съоръженията. Могат да го направят, има достатъчно приходи за това”, смята още икономистът.
 
Иван Хиновски изрази мнение, че цялостно отказване на руския петрол за Европа ще бъде трудна стъпка.

Ще поскъпне ли бензинът у нас заради ембаргото върху руския петрол

По отношение на спрените доставки на природен газ от Русия Хиновски прогнозира, че този процес ще катализира дългоочакваната диверсификация на газови доставки.
 

istock
istock

„Настана време България достойно и с вдигната глава да направи тази решителна стъпка. След време „Газпром” ще ни се моли и ще ни предлага добри цени”, коментира той.
 
Красен Станчев добави, че цените няма да се определят от дългосрочните договори, а от цените на място.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg