Високите цени на горивата у нас се оказаха не толкова високи за гърците. Все по-масово южните ни съседи от пограничните райони пътуват до България, само за да пълнят резервоарите си. Причината е, че в Гърция цените са над 2 евро за литър.
 
До България за бензин и обратно. Все по-често под това мото гърци, живеещи в северната част на южната ни съседка преминават границата, но не за посетят някоя природна забележителност, а за да се отбият до родните бензиностанции. Съвсем близо до границата на Кулата ги чакат цени, за каквито в Гърция в момента само мечтаят.
 
„В Гърция бензинът е 2 евро и 10 цента, а тук е с половин евро по-малко. Как да не си заслужава. Това е сериозна икономия, а и си купуваме по нещо оттук”, споделят пътуващи пред NOVA NEWS.
 
„По-евтино е горивото тук в България, животът е по-евтин, всичко е по-евтино, ето ние идваме за много малко, набързо хапваме, зареждаме и се връщаме в Гърция”, казват други.
 
Все пак сметките са такива, че да дойдеш от Гърция до България само за да заредиш си струва само за хората от крайните северни села и градчета. За тези, които живеят в Солун например, пътуване само за бензин не е рентабилно.

Ще поскъпне ли бензинът за Великден

„Ако имаш други неща за вършене, е по-добре да дойдеш и да заредиш тук, но сега например, аз идвам от Солун, ако идвах само за да заредя, бензинът, който икономисвам, щях да го изгоря за тези 200 километра.
 

istock
istock

Но в моя случай, често имам лична работа до София, отивам до там, и винаги пълня догоре от вашия бензин”, добавят пътуващите. 
 
По-евтиното гориво у нас логично вдига интереса на гърците и към други родни сектори. Все по-осезаемо в региона на Петрич и Сандански усещат завръщането на времената, в които особено през уикенда в градовете пристигат автобуси с Гърция за шопинг-туризъм.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg