Европейската комисия въвежда единна система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили, създадена по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ /ЕНП Андрей Новаков като мярка за подобряване на пътната безопасност в Европа.

Платформата вече функционира. Тя е доброволна, безплатна и е отворена за подаване на информация от всички държави-членки, за да бъде проследено техническото състояние на леките автомобили, които се препродават в ЕС.

"Всички сме свикнали с историите на хора, които дълго време са събирали пари, за да си купят кола втора употреба и се оказва, че след покупката тя е нескончаем низ от ремонти - често струващи повече от колкото самата кола. Това в България се превръща в масова практика и според няколко независими доклада говорим за 50 процента от колите. Един от начините, по които хората сами започнаха да се справят с този проблем, е, когато отиват в официалните дилърства на марката и по един или друг начин се опитват да разберат, ако колата идва от Италия в сервиза на колко километра е била в Италия", каза за БНР Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Следят колите за превъртян километраж

Той предлага тези километри всяка година анонимно да бъдат споделяни между държавите.

istock
istock

„Това означава, че ако си харесам кола на "Горубляне“ и ми я продадат на 120 хиляди километра и успея да разбера, че е внесена от Австрия миналата година и в Австрия е минала преглед на 300 хиляди километра, това означава, че ме лъжат“. 

Системата работи, но е доброволна на ниво държави, не и на ниво индивидуални физически лица.

"Това е така, защото според някои държави показанията на километропоказателя са чувствителна лична информация. Аз съм готов да споря с всеки, който да ми обясни това защо колко показва километража е чувствителна лична информация при положение, че не знаеш на кого е била тази кола, нито къде са изминати тези километри", допълни Новаков.

Кои електромобили са най-продавани през 2021г.

Евродепутатът коментира, че единната система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили ще включва информация за номера на рамата и пробега на автомобила.

istock
istock

"На първо време, тъй като според някои държави това е чувствителна информация, достъп до нея ще имат органите на КАТ, за да направиш справка и в момента, в който тя се окаже работеща с привлечени достатъчно държави в нея най-вече тези, които изнасят много коли втора ръка, тогава ще направя предложение тази информация да бъде достъпна на телефоните на хората, така че още в автокъщата, когато оглеждаш колата, да можеш да провериш колко километра е минала“.

Собственик на голяма автокъща, пожелал анонимност, коментира:

"Според мен това е доста закъсняла идея, технологиите много бързо се развиват и след няколко години няма да има техническа възможност да се превърта километража на колите, няма да може да се случва това, защото технологиите вървят бързо и ще бъде направен огромен скок в автомобилостроенето – това е много остаряла мярка, която няма да бъде на дневен ред. След 2-3 години няма да бъде ефективно това“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg