Има толкова много автомобили и щом става въпрос за закупуването на поддържан такъв в перфектно състояние, тази задача често може да причини сериозно главоболие. Една част от колите втора ръка могат да изглеждат изкусителни на пръв поглед, но при по-задълбочен анализ това може да се окаже, че не е съвсем така.
 
Затова ви предлагаме съветите на carVertical. Платформата за проверка историята на автомобилите събира ценна информация относно определени превозни средства, включително доклади от национални и частни регистри, различни бази данни, застрахователни компании и бази данни за крадени коли в много различни държави, като всички тези източници са използвани в настоящото проучване.

Пострадал при ПТП с кола - как да защитя правата си

Проучването обхваща периода от април 2020 г. до април 2021 г., като в него са анализирани повече от 1 милион доклада за автомобилни истории са били анализирани. Използвани са данни от 21 европейски държави, включително България.
 
Колата е повредена
 
Проучването на carVertical разкрива, че 31% от всички проверени автомобили чрез платформата са претърпели щети. Когато избирате превозно средство е препоръчително да проверите дали всички пролуки между отделните детайли на купето са еднакви. Ако някои от тях са по-широки от останалите това може да издава повредени елементи или некачествени ремонти. Някои измамници опитват да прикриват тези проблеми и именно затова кандидат-купувачите трябва по-подробно да инспектират автомобила.
 

istock
istock

Превъртян километраж
 
Всяка шеста кола (16,7%) е с превъртян километраж. Измамите с пробега са изключително често срещани сред некоректните търговци, внасящи употребявани автомобили, опитвайки се да ги продадат с фалшиви показания на километража. Дизеловите возила са тези, които по-често биват манипулирани в пробега.
 
Превъртането на километража е евтина процедура на черния пазар, която пък от своя страна може да увеличи стойността на един екземпляр с 25% или повече, особено при по-популярните превозни средства.

Колко ще ми струва покупката на нов автомобил

Колите, чиито километраж е бил превъртян могат да бъдат бързо разобличени. Ако седалките, воланът или скоростния лост са износени, но стойността на километража показва ниска стойност, това може да е знак за купувача да стои далеч от въпросния екземпляр и да потърси друг.
 
Автомобилът е краден
 
Покупката на крадена кола е може би най-лошото преживяване сред измамите на вторичния пазар. Често злощастните нови собственици се оказват с конфискувано возило, а връщането на похарчените за закупуването средства става изключително сложно. През последните 12 месеца, carVertical идентифицира няколкостотин крадени коли, като по този начин спестява значително време и средства на купувачите.
 

istock
istock

 
Колата е била такси или е отдавана под наем
 
Някои водачи не са на ясно с факта, че преди време техните превозни средства са били таксита или са отдавани под наем. Шофьорите на такси обикновено навъртат значителен пробег и в повечето случаи возят клиентите си по градските пътища. Такситата и колите под наем често се износват по-бързо, а също така в повечето случаи са и по-зле поддържани.
 
Понякога тези автомобили могат да се познаят и по характерни белези, например боята, но изпечените измамници могат да пребоядисат дадения екземпляр.
 
Цената на автомобила е твърде ниска
 

Купувачите на коли втора ръка трябва също така да избягват екземпляри с подозрително ниски цени, въпреки, че за мнозина изкушението е особено голямо. Ако сумата е твърде добра за да е истина, купувачите трябва да инспектират подробно, сравнявайки цената на избрания екземпляр с тази на подобни автомобили на вторичния пазар.

Понякога такива коли са внесени от чужбина, манипулирани са или имат скрити дефекти, създавайки илюзията за неустоимо предложение. В повечето случаи, за купувачите би било по-добре да се откажат, като потърсят своята кола другаде.
 
Все пак, ниската цена не винаги означава измама. В някои случаи хората са принудени бързо да продадат колата си поради редица лични причини. Въпреки това в много случаи ниската цена на даден автомобил може да бъде достатъчно добра причина да се провери историята й онлайн. Това може да разкрие защо търсената за нея сума е толкова малка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg