Собственикът на автомобил ще може да запази номерата му и да ги прехвърли на новата си кола. Това ще струва от 100 до 1000 лв., в зависимост от това каква е комбинацията в него.

Това предвиждат промени в Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси, пуснати за обществено обсъждане.

В мотивите към нея е уточнено, че в Закона за движението по пътищата е направена  промяна, позволяваща на собственик на кола, която се продава и прехвърля, да може да иска от МВР да си запази регистрационния номер, за да го сложи на следващата си кола.

Според законовата промяна той обаче трябва да заплати такса в размер, определен в тарифа на Министерски съвет.

Собствениците на коли ще могат да запазват номерата при продажба

300 лева ще платим, ако искаме да запазим номер на автомобил с четири еднакви цифри. Ако пък става дума за запазване на право на ползване на табели с регистрационен номер за автомобили с комбинация от цифри: „аа-вв“; „ав-ва“; „ав-ав“, където „а“ и „в“ са различни числа от „0“ до „9“, и за табели с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание, то ще се плащат 200 лв.

istock
istock

Тук става дума за табели 2288, 2882 или пък 2828.

1000 лв. ще се плаща за запазване на номера от стария автомобил, ако те са по право на ползване на табели с регистрационен номер за автомобили с комбинация от шест букви и/или цифри по желание - например 888888.

Всички останали регистрационни номера могат да се запазят срещу 100 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg