През октомври 2019 г. е въведена в редовна експлоатация новата система за продажба на билети през интернет за всички влакове.

До месец май тази година системата ще бъде внедрена в 111 ЖП гари, това заяви министър министърът на транспорта Росен Желязков.

В ход е и обществена поръчка за доставка на 30 броя автоматизирани билетни машини, които да бъдат разположени на основните гари в страната. През 2019 г е стартирана процедура за доставка на нов подвижен състав, в това число 16 мoтрисни влака, 10 електрически локомотива, 30 пътнически вагона.

Министър Желязков припoмни още, че през 2018 г. е въведена в експлоатация нова online билетоиздаваща система за над 70 ЖП гари и градски ЖП бюра. Обединени са и някой влакове между Септември и Копривщица, Елин Пелин, София и Банкя.

През 2019 г. е въведена и допълнителна услуга за достъп на клиентите до точна информация за движението на влаковете и създаването на онлайн платформа "БДЖ live ".

Вече е възможно и маршрутизирането на пътуването с влак по километри, времетраене, връзки във възелни гари и прикачване, и номера на влаковете в Google maps чрез услугата Google Transit.

80 рискови влака дебне БДЖ

От 15 декември 2019 г. до 12 декември 2020 г. ще се обслужват общо 685 експлоатационни пункта в цялата страна, в това число ЖП гари и ЖП спирки, каза още министър Желязков.

Той уточни,, че през 2020 г. ще се повиши обем превози с над 330 хил. влаккилометра, в това число възстановяваме ежедневното движението на влак "Чайка" Бургас-София-Бургас, по- ранно пристигане в София на основните влакове от Бургас с номера 8602 и Русе 461, по-удобни връзки във възелните гари между главните и второстепенни ЖП линии, намаляване на времепътуването между София-Варна-Бургас-Стара Загора- Ямбол, чрез ускоряване на движението.

През настоящата година няма ЖП линии или участъци, по които движението на пътнически влакове да е преустановено или редуцирано, не се предвиждат подобни действия и за следващият период 2020 - 2021 г.

В участъците Калотина-Станянци, Алдимировци – Бели брег, Дупница-Бобов дол, Батановци и Нова Загора, Симеоновград се движат само товарни влакове, пътническото движение е преустановено преди години поради изключително слаб пътнически поток, уточни още Желязков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg