Цените на горивата в селищата в Монтанско остават различни, въпреки понижението в световен мащаб и стабилизирането на пазара в последните месеци, установи репортерско проучване на БТА.
 
В Монтана и Лом, където има бензиностанции на "Лукойл", цените са около 2,50 за литър дизел, 2,60 за литър бензин и 0,86 за авгогаз. В по-малките селища обаче няма бензиностанции на големите вериги и там цените се движат с 15-20 стотинки нагоре в сравнение с тези в градовете – 2,70 дизел, 2,80 бензин и 1,00 автогаз.

В някои селища цените не са променяни от месеци въпреки спада на котировките на световните пазари.
 
За да избегнат високите цени, хора от селата често пътуват до градовете, за да заредят, а при нужда зареждат на село малки количества.

Какво се случва с цените на горивата

Пътуване от Монтана до София излиза най-евтино, ако шофьорът зареди в Монтана или Лом, а ако зареди в курорта "Вършец", то той ще даде за път до столицата повече пари, макар разстоянието да е по-малко.

istock
istock

Много шофьори от региона карат с най-евтиното гориво - газта, и често пред колонките на бензиностанциите в Монтана и Лом се образуват опашки от чакащи да напълнят бутилките в автомобилите. Тези шофьори споделят, че пътуване Монтана-София и обратно през прохода Петрохан им струва 15-20 лева.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg