Напоследък се говореше много за условията на труд в германските кланици: тежка работа за мизерни пари, претъпкани жилища далеч от каквито и да било хигиенни стандарти.

Потърпевшите – най-вече работници от Източна Европа, повечето от Румъния и България. Модерно робство насред Европа.
 

За отмяната на „модерното робство“, по определението на синдикатите в Германия, в една друга сфера в Европа се водиха ожесточени спорове в продължение на три години. Сега битката изглежда приключила, след като Европейският парламент (ЕП) откри пътя за налагане на нови правила в бранша на автомобилните превози. 

Непримирими позиции

Който обаче си мисли, че всички подкрепят подобряването на условията на труд за мъжете зад волана, греши изцяло. Откакто през пролетта на 2017 година ЕК представи своите предложения, пламна остър спор между страните-членки на Общността. Фронтовата линия преминаваше между Германия, Франция и държавите от Бенелюкс от една страна, и източноевропейските и балтийските държави от друга.

Освен другото, Полша, България и Литва упрекнаха съседите си от Запад, че основно се стремят да защитят собствените си логистични фирми – т.е., че провеждат протекционизъм. Те пък се позоваха на нелоялната конкуренция чрез дъмпинговото заплащане в бранша от страна на източноевропейските фирми.

istock
istock

И в чужбина вече не ни плащат

Нещата са още по-объркани: спедиторски фирми от Западна Европа основаха дъщерни фирми в България или Румъния, за да плащат на шофьорите по тамошните, по-ниски стандарти. 

А измеренията на проблема са повече от сериозни, тъй като над 70 процента от товарните превози в Европа се извършват от източноевропейски фирми, сочат данните на Евростат.

Тоест, ако сега се наложи да се установи относително „справедливо“ заплащане, много от източноевропейските фирми няма да могат да си го позволят. И ще се окаже, че българските или румънските шофьори са освободени от „робството“, но пък ще загубят работните си места. Именно това обяснява острия отпор на източноевропейците спрямо новите правила.

istock
istock

Изместване към Източна Европа

Необходимостта от промяна в условията на труд по европейските пътища се открои покрай ужасния случай от миналата есен, когато в близост до Лондон в камион с българска регистрация бяха намерени 39 мъртви тела. Впоследствие се разбра, че след регистрацията си през 2017 година камионът изобщо не е влизал в България.

1750 евро на месец взима тираджия у нас

Това наподобява ситуацията в открито море, където повечето кораби плават под флаговете на различни данъчни оазиси. А пък по европейските пътища се движат камиони с източноевропейска регистрация. Да, това може да бъде наречено протекционизъм. Но по-важно е да се подобрят условията на труд на тези съвременни номади.

Макар някои източноевропейски държави вече да заявиха, че ще подадат жалба срещу новите условия - има нужда и от по-добри стандарти на работа за превозвачите. Както и от по-добро заплащане на техния труд.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg