Столичният градски транспорт да бъде подпомогнат със 178 милиона лева от държавния бюджет. Зад това искане застават синдикати и служители в общината, информира NOVA.

Общинският транспорт изпитва финансови затруднения поради увеличените цени на електроенергията. Синдикалистите заплашиха и с протест. Средствата, които се искат, ще покрият разходите за ток и природен газ, като ще компенсират спада в приходите заради намаления пътникопоток по време на пандемията. С допълнителните пари ще се увеличат и заплатите на служителите в сектора, предвидено от 1 март.

Предлагат безплатен градски транспорт за учащите

„Нашите опасения са, че с новите цени на енергоносителите дружествата няма да се справят финансово през тази година. Над 73 милиона са средствата за ток, газ и горива. Цените са значително увеличени. Ако исканото увеличение бъде отказано, както най-вероятно ще се случи, вероятността дружествата да имат достатъчно средства до края на годината е малко вероятно. В момента, в който работниците не получат възнагражденията си или има забавяне в изплащанията, ние ще парализираме столичния градски транспорт. Метрото също ще бъде спряно”, обясни председателят на Федерацията на транспортните работници Иван Кирилов.

istock
istock

По думите му към момента трите транспортни дружества имат задължения от над 40 милиона лева.

Зам.-кметът Дончо Барбалов увери, че Столична община прави всичко необходимо гражданите да не останат без транспорт и да се намери решение на национално ниво.

„През миналата година от средствата, които общината отдели, едва 40% достигнаха до сектора, като дори те се оказа недостатъчни. Кметът Йорданка Фандъкова изпрати писмо до финансова министър с искане за среща и вземането на спешни мерки. Единствено в България няма насочени мерки към транспортния сектор”, коментира той.

Сходна е и ситуацията в Бургас. Общинският градски транспорт също е изправен пред сериозни затруднения. Общинският превозвач настояваше за повишение на цената на билета за транспорт, но след обществено недоволство се отказа от искането си.

„Заради намеления пътникопоток отчетохме загуби от 25-35%. Това съчетано с увеличение на цените на горивата доведе до сериозни загуби”, обясни управителят на фирмата-превозват Петко Драгнев.

Зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев уточни, че се изчаква приемането на бюджета на 24 февруари, където ще стане ясна субсидията, определена за пътническия транспорт в общината.

„Предвидили сме 5 милиона и 330 хиляди лева за подпомагане на сектора”, добави той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg