Четирите международни летища - София, Пловдив, Варна и Бургас са готови от полунощ на 31 март да работят като част от Шенгенското пространство за свободно движение. От тази дата всички граждани, които пристигат на българска територия, от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка.

Те ще се насочват през обособените изходи и ще преминават единствено проверка летищна сигурност.

Остават 4 дни до приемането на България в Шенгенското пространство по въздух и вода. С това отпадат и паспортните проверки, което ще се случи в полунощ между 30-ти и 31 март.

"От 31 март отпадат граничните проверки за пътниците, които пътуват по вътрешни полети, което са полети от и до България с държави от Шенгенското пространство. Останалите пътници ще преминават през гранична проверка.

Пуснаха електронни гишета за бордните карти на летището

Ако имаме 4 пътници - първият, например, за Мюнхен, вторият за Цюрих, третият за Истанбул, а четвъртият за Лондон, то тогава на първите двама ще бъде извършена проверка за авиационна сигурност. Те направо се качват на самолета без гранична проверка. Важно е да се отбележи, че те ще трябва да носят със себе си документи за самоличност. Другите двама ще преминат през цялата проверка, както беше и до момента", заяви комисар Аксиния Манчева - началник на Гранично полицейско управление – София пред БНТ.
 

Тя обясни, че изискването за декларация на деца под 18-годишна възраст, които пътуват само с един родител или настойник се запазва, когато детето пътува към трета страна. По вътрешни полети това отпада.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase