Европейският съюз ще обмисли увеличаване на минималното закъснение на полет, за което пътниците могат да получават финансова компенсация, ход, който може да намали разходите за авиокомпаниите, се посочва в документ, видян от "Ройтерс".
 
Според правилата на ЕС пътниците имат право на до 600 евро, ако полетът им закъснее с най-малко три часа или бъде отменен по-малко от 14 дена преди отпътуване.
 

Някои национални власти и съдилища критикуваха правилата, казвайки, че държавите членки изпитват затруднения с обработката на големия брой жалби, които получават, а плащанията на авиокомпаниите за компенсации са се увеличили, защото броят на забавянията и на отменените полети се е повишил.

Билетите за самолет, които поевтиняха най-много

Хърватия, която е ротационен председател на ЕС до месец юли, предлага промяна в правилата за компенсация при забавяне и анулиране. Разговори по въпроса с националните правителства ще започнат в идните седмици.
 
През 2013 г. Европейската комисия внесе преразгледано предложение за увеличаване на минималното закъснение на полет от три на пет часа, но преговорите навлязоха в задънена улица след това.
 

iStock
iStock

В неофициален документ, разпространен сред държавите членки, Хърватия предлага запазване на нивото на компенсация такова, каквото е в момента, но също така увеличаване на минималното закъснение за полет, за което авиокомпаниите трябва да плащат.
 
Загреб е направил предложенията, "за да се вземе предвид голямото финансово бреме за авиолиниите и фактът, че закъсненията все по-малко се дължат на авиокомпаниите", се казва в документа.
 
В него не се посочва какво Хърватия иска да бъде минималното закъснение, за да могат пътниците да поискат компенсация, или колко преди отпътуването полетът трябва да е отменен, за да бъде им платено.
 
Броят на отменените полети в ЕС се е увеличил със 70% между 2011 и 2018 г., а на закъснелите - с 56%, според публикувано миналата седмица проучване на Европейската комисия.
 
През 2018 г. 17.6 милиона пътници са били засегнати от анулиране на полета им, а 16.5 милиона - от дълго закъснение.
 
Евентуално споразумение сред правителствата в ЕС за промяна на правилата, които са в сила от 2005 г., ще трябва да бъде разгледано от Европейската комисия и от Европейския парламент, преди да бъде одобрено.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg