Обхватът на зелената зона за паркиране в София ще се разшири през тази година.

Предвижда се зоната да достигне квартал "Слатина" и да обхване нови части на ж.к. "Иван Вазов".

Инициативата идва от живеещите в двете части на града, които са заявили становището си пред Центъра за градска мобилност.

Възможно е зелената зона в район "Слатина" да обхване доста по-голям участък от зоната около ж.к. "Яворов" и бул. "Ситняково", която вече е била подложена на публична дискусия.

Ако плановете бъдат реализирани в пълния им мащаб, броят на платените места в София ще се увеличи с около 5 хиляди. Към момента те са приблизително 28 000, от които 5 000 в синя зона.

Тази вечер от 18 часа е заключителното обществено обсъждане по казуса със зелената зона в квартала. То ще се проведе в читалище Петър Берон".

istock
istock

„Иван Вазов“ се явява граничен район на зона, където вече има платено паркиране и автомобилите се прехвърлят към квартала, за да паркират безплатно.

Сега чрез новата регулация притокът на шофьори към квартала ще намалее, така вижда ефекта от разширяването на зелената зона новият кмет на столичния район "Триадица" Димитър Божилов.

Лъжат ли ни с престоя на паркинга в мола

Има превес мнението „за“ въвеждане на режим за платено паркиране, но хората искат насреща здрави тротоари и зелени площи – всичко това, което в момента им е отнето, подчерта Божилов.

Има немалък брой автомобили които са изоставени. Текат преписки. Вдигаме ги в един момент“, посочи той пред БНР една от мерките срещу задръстените от автомобили квартални улици.

Обмисля се и удължаването на зелената зона, включително през уикендите, когато кварталът е силно посещаван заради Южния парк, допълни районният кмет.

По информация на Центъра за градска мобилност въвеждането на зелената зона в квартал "Иван Вазов" ще се случи през април.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg