Плащаме с дигитален талон синя и зелена зона в София. Това реши Столичният общински съвет като даде зелена светлина на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) да разработи идеята.

„Този начин за плащане ще улесни граждани, които не са абонати на един от мобилните оператори, защото към момента, за да се изпрати смс до 1302 или 1303, трябва да си клиент на един от тях“, обясни шефът на ЦГМ Христиан Петров и даде пример с чуждестранните туристи, които посещават града със собствени автомобили или си наемат такива, че те няма как да заплатят чрез съобщение. В момента със смс плащат 90% от ползващите зоните за паркиране, а останалите 10% с хартиен талон.

Междувременно от ЦГМ съобщиха, че са започнали подготовка за въвеждане на електронната система за таксуване в градския транспорт. 8 превозни средства вече са оборудвани с камери и валидатори, предстои да бъдат поставени и в още 36. След това на база на анализи ще се вземе решение дали пътниците ще бъдат таксувани спрямо времето, което са прекарали в градския транспорт или на изминало разстояние.