От днес синият контролен талон при шофьорите остава в историята, а гласуваните промени в Закона за движението по пътищата влизат в сила.

Задължителният досега документ вече не е необходим, а точките за отчет на извършените нарушения ще се следят в Националния регистър за водачите, съобщава Нова телевизия.

Промените в закона за движение по пътищата бяха гласувани от Народното събрание, а на 4 август законът е обнародван и в Държавен вестник. Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики казва, че отпада и "златният талон", който се издаваше за водачи без нарушения.
 
"Имаше привилегия за така наречения "златен талон". Тя също отпада. Вече няма да има златни, червени, сини талони. Това нещо няма да бъде използвано, няма да бъде вече валиден документ на територията на Република България. Това означава, че водачите ще могат да проверяват не сега веднага, но в бъдеще броят контролни точки чрез електронна система, изработена от МВР. Талоните нито имате задължение да ги носите, нито имате задължения да ги връщате. Поне такова нещо не е записано в закона. Моят съвет към водачите е да си ги запазят за спомен от едно отминало време. От понеделник от 00.00 часа на 7-ми август вече не важи "синият талон". Не е нужно да го носим с нас", обясни тя пред БНР.

 Предлагат да отпаднат екостикерите за автомобилите

"Синият талон" важеше единствено в нашата страна. "В чужбина никога не сме имали задължение да го носим. Той нито е важал, нито ще важи", посочи Русинова.
 

istock
istock

И все пак електронната система все още не работи изцяло.
 
"В момента няма такава възможност всеки да може да си провери, освен на място в Дирекция "Пътна полиция", но в бъдеще би следвало - това беше свързано и с едно изменение на закона за електронното управление, би следвало всеки водач да може да си прави такива справки, включително и за това дали дължи някакви глоби за нарушения, извършени на пътя", допълни експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg