Контролният талон на шофьорите, известен още като син талон – отива в историята.  Хартиеният документ към шофьорската книжка, на който пише колко точки имаме, вече няма да е необходим.
 
 За шофьора Елена Донкова поправките в Закона за движение по пътищата са отдавна закъснели. „Беше крайно време. Той е само хартийка сред другите лични документи. 9 години, откакто съм шофьор, нито веднъж не ми е потрябвал”, сподели тя пред Нова телевизия.
 
По-големият проблем за нея е, че не може онлайн през сайта на МВР да провери колко контролни точки има.
 

„Трябва да  отидеш на мястото, където си регистриран да питаш колко са ти контролните точки. Няма как да спреш катаджия и да питаш колко точки имам”, обясни Елена.
 
Депутатите приеха окончателно, че информацията за контролните точки на шофьорите ще се съхраняват в национален регистър.

Предлагат по-високи глоби за шофьори и пешеходци

„В електронната система тази информация може да бъде актуализирана по всяко едно време. Ето това е моят контролен талон, в който пише, че аз имам максимален брой точки. Дали наистина са толкова, аз и към момента не знам”,  обясни Йордан Терзийски, депутат от ПП-ДБ.
 
Според пътни експерти от години хартиеният талон не изпълнява предназначението си.
 

istock
istock

„Този талон служи само тогава, когато ви направят акт да ви го отнемат и ако ви спрат втори път на пътя, се знае, че имате акт и са ви взели талона. Това отпадна, още когато въведоха е-проследяване на автомобилите”, обясни Ивайло Славков от Съюза на българските автомобилисти.
 
Пътни експерти смятат още, че постепенно трябва да отпаднат и документите, свързани с годишния преглед.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg