Определени от кметовете служби да могат да преместват или да нареждат да се премести неправилно паркиран автомобил без знанието на неговия собственик или лицето, което го кара. Това  предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени за обсъждане в Народното събрание.

Въпросните общински служби ще могат да използват технически средства и системи, с които да заснемат и записват датата, часа и регистрационния номер на колата, която извършва нарушението.

Те ще имат право и на достъп до данните на МВР за регистрираните превозни средства, за да установяват собствеността на автомобила, пише още в промените.

Длъжностните лица, определени от кмета, ще могат и да връчват електронни фишове за наложени наказания, като за целта ще имат достъп до системата на МВР, в която са отразени невръчени електронни фишове.

Как да проверите имате ли глоби и неплатени данъци

70 на сто от постъпилите глоби за нарушения, установени с технически средства на общините, ще постъпват в бюджета на съответните общини, предлагат още депутатите.

Според тях с промените се дава възможност контролът чрез технически средства в населените места да се предостави на стопаните на пътищата, а именно общинските власти. Крайната цел е да се подобри безопасността на движение в границите на населените места и ще доведе до намаляване на случаите на катастрофи с ранени и загинали в тях.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg