Да се забрани преминаването и паркирането на автомобили в озеленени площи, предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутати от ГЕРБ между първо и второ четене на законопроекта в Народното събрание. Забраната ще важи и за паркиране в площи, предназначени само за пешеходци в населени места, като няма да се прилага за велосипеди и тротинетки.  В момента законът предвижда такава забрана за паркове, детски площадки и градини. 

Предлага се още, когато фиш за неправилно паркиране е издаден в отсъствие на нарушителя и е подписан с квалифициран електронен подпис, да се изпраща отпечатан дигитален образ на фиша от автоматизираната система на службата за контрол. В случай че глобата бъде заплатена в срок, екземпляр от фиша или отпечатания дигитален образ не се изпращат на нарушителя, пише още в проектозакона.

На първо четене на закона беше прието органите на МВР да спират превозните средства и да проверяват документите за самоличност и книжките както на водача, така и на пътниците и ако имат невръчени електронни фишове за нарушения да им ги дават.

Предлагат да отпаднат всички стикери на стъклото на колите

Освен това се гласува премахване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и замяната им с автоматизирани справки в централизирани регистри, отпадането на контролния талон към свидетелството за управление и възможността за заплащане на глоби онлайн, без преди това да се налага те да бъдат връчени присъствено.

БГНЕС

Прие се още човек, който управлява МПС без свидетелство за управление, както и собственик, длъжностно лице или водач, който допуска или предостави управлението на автомобила на неправоспособен водач или на водач след употреба на алкохол или наркотици, да се санкционира с глобата от 1500 до 2000 лв., а при повторно нарушение да бъде от 2500 до 3500 лева.

Одобрени бяха и ограничения за новите водачи, които в срок от 12 месеца от придобиването на книжка трябва да управляват моторни превозни средства с максимална мощност над 90 kW. Забранява се да шофират в часовете от 22:00 до 6:00 часа, както и да управлява моторни превозни средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда или след употреба на наркотични вещества.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg