Паркирането върху дюните по българското Черноморие е факт и през това лято. Фрапиращи са случаите на незачитане на законите по северните ни плажове, където стотици туристи разполагат свободно автомобили, каравани и кемпери върху защитените територии, информира NOVA NEWS.

Институциите поставиха табели, които напомнят, че глобите са от 100 до 5 000 лева и започнаха проверки.

Един от най-очарователните плажове по северното ни Черноморие – Дуранкулак Юг, по-известен като „Космос”, привлича с тюркоазения цвят на водата и огромната си пясъчна ивица. В непосредствена близост е Дуранкулашкото езеро. И двата обекта попадат в защитена територия, която от няколко години страда от нашествието на наши и чужди туристи.

Започват изненадващи проверки по плажовете на морето

"Има дни, в които стотици коли паркират върху дюните. където гнездят защитени редки птици, живеещи в езерото. А преди имаше пеликани и лебеди, които се разхождаха свободно наоколо. Сега това вече не се наблюдава", обясни Иван Начев.

Местните жители настояват този оазис да се съхрани.

"Това е най-големият плаж на север от Албена, който е защитен и по "НАТУРА 2000" и по Рамсарската конвенция, заедно с акваторията. Т.е. и плажната ивица е защитена и трябва просто да се осъществява контрол", допълва той.

Само за седмица от общината с около 3500 жители са извозени 22 тона отпадъци.

Другият проблем е липсата на информация – независимо, че правилата за плажуване са ясно разписани в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и в този за биоразнообразието. Затова на среща в екоинспекцията във Варна в началото на август се взе решение за поставяне на указателни табели. И Община Шабла изпълнява своята част от ангажимента.

istock
istock


"Към момента не виждам ефект, защото няма глобени хора. Сигнали трябва да се подават директно към РУ в Каварна, за да могат своевременно хората, които работят там, да предприемат необходимите действия", обясни Мариян Жечев, кмет на Община Шабла.

В Крапец пътят, който на практика съществува, в картите е обозначен като дюни.

"Няма осигурен достъп до плажа, няма къде да се паркира и колите спират на пътя, който е директно на пясъка. Това трябва да бъде променено, съответно този път да бъде картиран", подчерта Жечев.

Без резервация на чадъри по Северното Черноморие

Картографирането в случая е изключително важно, защото без него наказателните постановления на полицията падат в съда. Необходимо е и наредбата, която ще регламентира дивото къмпингуване, да влезе в сила. Създадена още през 2019 г., тя търпи неколкократни промени и предизвиква бурни дебати в Народното събрание, но все още не е факт.

Екип на Министерството на околната среда и водите направи собствено проучване на състоянието на дюните в Крапец. Те са ценни не само за флората и фауната в тях, споделиха специалистите.

Нарушените дюни имат способността да се самовъзстановят за няколко години, ако хората не им пречат. Затова и от Регионалната инспекция по околната среда и водите поставиха указателна табела за законовите режими.

"Не си правя никаква илюзия, че с една такава акция, с една табела, нещата ще се свършат. Ние сме твърдо решени да докараме нещата докрай. Работим съвместно с МТ, МРРБ и МВР. Така че това ще бъде дълъг процес и на санкциониране, на образоване, на ангажиране на гражданското общество", каза екоминистърът Юлиян Попов.

Той ще разчита на съвместна работа и за приемането на наредбата за дивото къмпингуване.

"Принципно аз не съм против него, но за да бъде то възможно, трябва да е стриктно контролирано. Ако това няма как да стане, по-добре да бъде забранено. В този смисъл се надявам на съвместна работа с граждански организации и други институции", уточни Попов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg