Ситуацията на пазара с горива нагледно разкри дефектите в икономиката ни и позволи психозата да обхване обществото ни. Сферата на горивата винаги е била деликатна тема и предвид създалата се ситуация, държавата трябва да влезе в ролята си и спешно да реагира с мерки.

Това заяви Георги Тенев, юрист на Асоциацията на малките, независими търговци на горива (Асоциацията на малките бензиностанции). Според него трябва да се приложат навременни и конкретни мерки от правителството като ограничаване на износа на горива, изработване на методика за справедливо дистрибутиране на количества стоки от Държавния резерв, спиране на някои изисквания в Наредбата за горивата и Закона за енергията от възобновяеми източници, докато се успокои положението.

„Ситуацията е такава, защото поради редица ограничения страната остана без алтернативи за доставка на горива. Това идва от изкривената структура на пазара, заради лошата нормативна уредба, която води до монопол и липсата на конкуренция“, заяви Тенев.

Комисията за защита на конкуренцията вече има не една преписка по темите, жалко, че няма и резултати. Често абсолютно еднаквата ценова политика на “големите” на пазара напомнят на съгласувани практики, които изкривяват картината и цените.

Кой създаде паниката пред бензиностанциите

Асоциацията предлага спешно да бъде променена нормативната уредба, която да либерализира още повече пазара. Готови сме на срещи с премиера Кирил Петков и да съдействаме за разрешаването на проблемите в сектора, каза Тенев.

Kои са страните с най-скъп и най-евтин бензин в Европа
Dariknews.bg 

Като крайна мярка могат да бъдат освободени количества горива от Държавния резерв. Но преди това трябва да бъде разработена правилна методика за дистрибутиране на горивата от него. В противен случай количествата от резерва могат да попаднат не в потребителите, а в един производител или търговец, обясни Георги Тенев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg