Нараства делът на потребителите, които са склонни да се разплащат безконтактно в обществения транспорт, показва проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч" по поръчка на "Виза" ("Visa") през ноември м.г. В проучването за нагласите към електронните разплащания в градския транспорт са анкетирани 985 пълнолетни граждани в страната. 

Според данните 56 процента биха избрали опцията за безконтактни разплащания в обществения транспорт, а 44 процента все още се въздържат от нея.

Нагласата е значително по-силно изразена сред хората в София, където готовността достига 72 процента, и в големите градове  - 62 процента, а намалява сред жителите на по-малките населени места, показва проучването. Във възрастово отношение готовност към електронно разплащане в обществения транспорт заявяват най-вече хората от 18 до 50 години, докато сред по-възрастните тя е 31 на сто.

Ще върнат ли месечната карта за една линия в градския транспорт

Проучването показва, че се наблюдава ръст и в общия дял потребители на обществен транспорт в страната и нарастване в честотата на ползването му в сравнение с януари 2022 г. Както и преди месеци, най-често обществения транспорт използват жителите на най-големите градове и представителите на най-младите поколения.

Нагласата или инерционният навик да се плаща в брой и притесненията от измами продължават да бъдат водещи бариери пред ползването на услугата "плащане с банкова карта или свързано устройство в обществения транспорт". За период от десет месеца обаче е налице значително нарастване на осведомеността  за тази услуга, за начините на използването й и за нейните предимства, е извод в проучването. 

г

Показателна е промяната в потреблението сред жителите на София -  делът на редовно ползващите електронно разплащане в обществения транспорт нараства четири и половина пъти - от 6 на сто до 28 на сто като половината от тях се възползват поне няколко пъти седмично.

"Резултатите от проучването показват, че пътниците в обществения транспорт припознават във все по-голяма степен безконтактните разплащания. Системите на градския транспорт са от изключителна важност при обслужването на голям брой пътници, които разчитат на тях да отиват и да се прибират от работа всеки ден.

Дават ваучери за транспорт на бедни

От голямо значение са и за хората, които получават достъп до необходимите им стоки и услуги от местния предприемачи и така спомагат за възстановяването на малкия и средния бизнес. Гражданите и гостите на София, които използват безконтактното разплащане, са защитени чрез напреднала технология, което означава, че това е най-сигурният метод на плащане при придвижване от точка А до точка Б", каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България, цитирана в съобщението.

Глобалното проучване на Visa "Бъдещето на градската мобилност" през 2022 г. показва, че за потребителите основните предимства на безконтактните разплащания са удобството (44 процента), спестеното време поради по-бързите трансакции (40 процента), премахване на притеснението за достатъчна наличност на пари в брой (38 процента) и ограничаване на контакт с повърхности и други хора (35 процента).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg