Продажбите на електрически превозни средства бързо се увеличават, като се очаква такъв да бъде всеки пети продаден автомобил тази година, сочи доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), публикуван в сряда, предаде АФП.

Според МАЕ бързата електрификация на автомобилния транспорт ще има големи последици за енергийната индустрия, тъй като ще премахне необходимостта от 5 милиона барела петрол на ден до края на десетилетието. Световното потребление на петрол е средно малко над 100 милиона барела на ден.

Ще продължат ли привилегиите за електромобили в София

"Електрическите превозни средства са една от движещите сили в новата глобална енергийна икономика, която бързо се оформя, и те водят до историческа трансформация на автомобилната индустрия в световен мащаб", заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

В годишния си доклад за електрическите превозни средства МАЕ заяви, че очаква годишните продажби да нараснат с 35% тази година, като достигнат 14 милиона. Агенцията прогнозира, че това ще бъде пазарен дял от 18%, в сравнение с 4 на сто през 2020 г.

istock
istock

По-голямата част от продажбите на електрически автомобили са концентрирани на три пазара - Китай, Европа и САЩ.

Може ли да се купи изгодно електромобил втора ръка

Китай е с водеща позиция с 60% от световните продажби на електрически превозни средства през миналата година, сочат данните на МАЕ.

В доклада на агенцията се казва, че мерки като Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, който предлага щедри субсидии на потребителите за преминаване към електрически превозни средства, допълнително ще увеличат продажбите през следващите години.

МАЕ прогнозира, че средният дял на електрическите автомобили в общите продажби в Китай, ЕС и САЩ се очаква да нарасне до около 60% до 2030 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg