София е една от най-евтините столици по отношение на разходите за притежание на автомобил. Това показва проучване, публикувано от британската агенция Vehicle Contract.

Българската столица заема 6-о място в класацията сред градовете с най-ниски разходи, а Копенхаген е най-скъпата европейска столица по разходи за притежаване на личен автомобил.

Рейтингът е съставен на база годишни разходи за гориво, разходи за зареждане на електрически коли, за паркиране, разходи за ремонт/труд и за застраховка.

Изследвани са 43 града, като са класирани 10-те най-скъпи и 10-те най-евтини столици. По-евтино излиза поддръжката на кола в Тирана, Подгорица, Белград, а най-малки са разходите в Москва, показва изследването.

В София литър бензин е 1,02 лири, според британците, а зареждането на електрическо возило е 6 лири. Паркингът е 5,87 паунда. Средните годишни разходи за поддръжка на личната кола е 26,26 лири, а застраховката 111 лири.

Криза за коли втора употреба, цените се вдигат

По отношение на каското нашата столица е най-евтина от всичките градове, включени в изследването. Най-скъпа е застраховката в Берн - 1710 лири.

Vehicle Contract
Vehicle Contract

Цената за пълно зареждане на батерията на електрическа кола в Копенхаген струва 14,58 лири, докато цената на литър бензин е средно 1,49 паунда. Жителите на града харчат средно по 39,20 лири за паркиране в центъра в интервал от 1 до 3 часа.

Средният разход за ремонт на кола годишно е 230,26 лири, а базовата годишна застраховка - 560 лири.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg