От 2 март до 10 май, в периода на пандемия, борсовите цени на суровия петрол са намалели значително, като най-ниската е била с над 57% по-ниска от началния период.

Същевременно в същия период средната цена на освободените за потребление горива от данъчни складове е намаляла само с около 25%.
 
В същото време при търговията на дребно в бензиностанциите на големите вериги се поддържа цена на дизела средно с около 30 ст. над средната продажна цена и около 55 ст. от цената на едро в данъчните складовете.

При бензина статистиката за цената е подобна. Това констатира министърът на финансите Владислав Горанов, който заедно с министъра на икономиката Емил Караниколов представи проекта за създаването на държавна петролна компания.

За целта по-рано на извънредното заседание правителството одобри и предложи на Народното събрание да приеме законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Според Горанов жителите на София могат да видят разлика от 50-60 стотинки в бензиностанциите в различните квартали на столицата.

"Приоритет на законопроекта са лицензираните данъчни складове и осигуряване на максимална конкуренция, за да може цените на горивата да са приемливи. Има доста отклонения в момента", заяви финансовият министър.

istock
istock

Колко данъчни склада ще има, пазарът ще покаже, поясни Горанов. "Държавата ще влиза там, където е необходимо, и там, където не работи пазарът. Там, където пазарът работи съвършено, не", заяви министърът на финансите.

"Разликата от 30-40% в цената на горивата между отделните търговци ни кара да мислим, че има нужда от намеса, ако такива пречки съществуват", добави той.

По думите му няколко десетки бензиностанции до 100 най-много ще бъдат изградени на магистрали, главни пътища и в населени места, където хората нямат достъп до зареждане с гориво, защото консумацията е малка и големите вериги нямат интерес да стъпят там.

Къде ще са държавните бензиностанции

Най-напред, в тримесечен срок по новия законопроект, ще бъдат трансформирани складовете от държавния резерв с военновременни запаси и запасите, за които ни задължава ЕС.

Тази част от дейността на държавната петролна компания ще продължи да бъде финансирана от бюджета, докато търговията с горива на дребно на бензиностанциите ще си бъде на пазарен принцип.

Целта е държавните бензиностанции да не работят на загуба, но в същото време да слагат някаква приемлива за хората надценка, коментира Горанов.

istock
istock

Създава се държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

То ще управлява настоящите петролните бази, и изграждането на нови бази и бензиностанции, с което ще се подобри конкуренцията на пазара на горива в страната,  а това ще бъде в полза и на крайните потребители и ще е мярка за увеличаване на броя на данъчните складове в сектора на горивата.

Това е в съответствие и с препоръките, които Комисията за защита на конкуренцията е отправяла при многократното извършване на секторните анализи за развитието на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива в страната.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg