Когато има несигурност и военни конфликти, може да се очаква увеличение на цените. Войната в Украйна ще задълбочи инфлационните процеси. Това заяви икономистът Калоян Стайков пред БНТ.
 

Ситуацията с нефтените пазари и горивата се разминават, като при горивата не се вижда някакво сериозно намаление. Там големият проблем е рафинерията в България и има недобре функциониращ пазар на горивата у нас. През май месец доставките на горивата ще бъдат осигурени от посредници, посочи Стайков.

"При горивата не виждаме сериозно намаление, там големият проблем е рафинерията в България, която е основният доставчик. Този проблем е от години, има недобре функциониращ пазар на горивата в България. "Лукойл" купува петрол през посредник, който лобира точно тази разлика между цената на петрола, която поевтиня значително и цената на която се продава, съответно високите цени на горивата у нас", допълни Калоян Стайков.

Според него предложената мярка за отстъпка от цената на горивото при зареждане няма да бъде ефективна, защото няма да засегне всички потребители. Не очаквам да има сериозен ефект при потреблението и самият размер на мерките е недостатъчен - 25 стотинки на фона на цените на горивата през последния месец не е достатъчно и има сериозна възможност за злоупотреби, изтъкна икономистът.

Енергиен експерт: Отстъпка за горивата за всички е неразумна мярка

Мерките на правителството са антикризисни, трудно е правителството да вдигне ръце, като някакви мерки са необходими.
 

istock
istock

Пак сме поставени пред свършен факт - мерките са обсъдени, предложени няма възможност за широко обществено обсъждане и са част от картината. При намалено ДДС на хляба, а при увеличение на пшеницата, хлябът няма как да поевтинее.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg