„Няма фактори, поради които цената на горивата да доближат 4 лв. за литър, при каквато и да е ситуация”. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.
 
„Ако цените тръгнат надолу, това ще се отрази и на колонките, но към настоящия момент няма такъв тренд”, каза още той в студиото на „Здравей, България”.
По думите му се очаква в следващите 4-5 месеца цената да бъде стабилна. „Очакваме дори след това да няма голямо поскъпване, но да се надяваме, че дотогава и кризата в Украйна ще получи някакво решение”, добави той.
 
„Цените на горивата тръгнаха леко надолу през последните дни, но днес отново барелът за „Брент” е на 108 долара. Тези 120 долара, които видяхме покрай кризата в Украйна, така и не се отразиха на цените в България. Т.е. ние не можем да свалим цена, която не сме качили”, отбеляза още Светослав Бенчев.

Експерт: Бензинът може да достигне и 3,50 лв. за литър

„В Румъния цените на дизела достигнаха до около 3,70, а в Гърция бензинът беше около 4,20 лв. за литър”, добави той.
„Когато погледнем цените на едро, без данъци и такси, по справки на ЕК, се оказва, че те са доста ниски. Българските са едни от най-ниските, а често и най-ниските. В Европа всички рафинерии отговаряме на едни и същи изисквания. Няма как разликата да бъде много голяма”, смята Бенчев.
 

istock
istock

Според него, ако се сравнят производствените цени в ЕС, както и тези с данъци и такси, „ние сме на чудесни нива спрямо ситуацията в момента в Европа и на Балканите”. „И в Румъния, и в Гърция цените са по-високи”, отчете експертът.
 
„Ако няма санкции за руския петрол – цените му ще се стабилизират до сегашните нива. Ако има – те със сигурност ще се повишат”, заключи Светослав Бенчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg