Броят на пътуващите със самолет в Европа през лятото отново се увеличи с утихването на пандемията от КОВИД-19, но много пътници се сблъскаха с бавно обслужване на някои от най-големите летища, със забавяне или дори отмяна на полетите им.

Дълги опашки от пътници, които чакат, за да бъдат обслужени - това можеше да се види през лятото на редица много летища, сред които Франкфурт, Лондон, Амстердам и Дъблин, отбелязва "Дойче веле". 

"Ще продължат ли тези проблеми, които помрачиха лятната почивка на много хора, и през есента", питат се много хора, на които предстои пътуване със самолет.

Колко струва да летите в бизнес класа

Проблеми и след настъпването на есента 

На фона на съкращенията по време на пандемията и галопиращата инфлация през последните месеци, все повече служители в авиационния бранш в Европа настояват за увеличение на трудовите им възнаграждения и за по-добри условия на труд.

istock
istock

Последваха стачки в сектора. Резултатът е... отменени или забавени полети и много изнервени или направо съкрушени пътници. Основните причини за тази ситуация са липсата на достатъчно летищен персонал и рязкото увеличение на пътуващите след утихването на пандемията.

Налага се авиокомпаниите и летищните оператори да привлекат нови служители. Но, за да успеят да го направят, трябва да им гарантират по-добри условия на труд и заплащане. Освен това обучението на някои от новите служители отнема месеци.

Вдигат цените на самолетните билети

На този фон проблемите на редица летища и на пътниците, които летят през тях, продължават и с настъпването на есента, отбелязва Ройтерс.

Една от най-големите аерогари в Европа - "Схипхол" в Амстердам, обяви в края на септември, че очаква до края на март 2023 г. да обслужва по-малко пътници. Това решение е прието, за да "бъде гарантирана сигурността на пътниците и надеждност на полетите, а на авиокомпаниите - предсказуемост и стабилност", съобщи управата на "Схипхол", цитирана от онлайн изданието businesstraveller.com. 

Мениджмънтът на летището, който започна да ограничава още през лятото броя на заминаващите пътници поради недостиг на служителите по сигурността на "Схипхол", съобщи, че "предприема тези действия след консултации с авиокомпаниите, които не са доволни от това".

iStock
iStock

Ка Ел Ем (KLM), нидерландското подразделение на групата "Ер Франс-Ка Ел Ем" (Air France-KLM), обяви, че е "просто неприемливо от авиокомпании да бъде искано да намалят с до 22 процента броя на пътниците, които ще превозят през зимния сезон, след като са били задължени да ги ограничат с 18 на сто през лятото".

Експерт: Пазете бордни карти и билети

Федерацията на нидерландските профсъюзи (FNV) обяви на 6 октомври, че компанията оператор на летището е предложила да увеличи заплатите на служителите по сигурността средно с 20 процента, в опит да разреши проблемите си с недостиг на персонал. 

Изпълнителният директор на "Схипхол" Дик Беншоп през септември, подаде оставка на фона на проблемите на аерогарата, които на моменти прерастват в хаос. 

Продължават проблемите и на още едно от най-големите европейски летища - "Хийтроу" (Heathrow) в Лондон. То ще ограничи с 8 процента полетите, които са планирани през него за тази зима, съобщи Ройтерс. Очаква се това решение да засегне около 10 хиляди полета. Тази новина идва на фона на съобщението на агенцията, която се позовава на запознат източник, че на 29 октомври "Хийтроу" премахва ограничението за максимум 100 000 отпътуващи пътници на ден. То беше въведено през лятото, за да бъдат овладени проблемите с опашките от пътници, с обработката на багажите им и със забавянето и анулирането на полети. 

iStock
iStock

Управата на друго лондонско летище - "Гетуик", което през изминалото лято също въведе ограничения, съобщи, че ситуацията се нормализира. "Гетуик" отменя изискването за определен брой пътници, които обслужва дневно, след като са назначени още служители по сигурността на аерогарата, информира Ройтерс.

Проблеми за авиокомпаниите и пътниците им

Някои европейски авиокомпании продължават да изпитват проблеми, свързани с персонала, което води до неприятности за пътниците поради закъснения на полети или дори до отмяната им.

Билетите за самолет ще стават все по-скъпи

Представителите на кабинния персонал на нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair), които членуват в испански профсъюз, планират да продължат да стачкуват с искания за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Стачните действия се очаква да продължат от понеделник до четвъртък всяка седмица, до 7 януари следващата година. 

"Райънеър" беше засегната от 14-дневна стачка през лятото, което доведе до близо 300 анулирани полета до и от Испания, по данни на местните синдикати. 

Друга нискотарифна авиокомпания - "Юроуингс" (Eurowings), която е част от групата на германския авиопревозвач "Луфтханза" (Lufthansa), е изпълнила само половината от полетите си, планирани за 6 октомври, тъй като пилоти на "Юроуингс" стачкуваха с искане за по-добри условия на труд. Отмяната на полетите е засегнала около 30 хиляди пътници, съобщи авиокомпанията.

Какво е обезщетението за загубен или повреден багаж при пътуване със самолет

Междувременно нейната компания майка "Луфтханза" сключи през септември споразумение със своите пилоти за увеличение на заплатите им, което гарантира, че те няма да стачкуват поне до юни 2023 г., обявиха в съвместно комюнике авиопревозвачът и представители на профсъюзите.  

Какво да направите, ако полетът ви закъснява или е отменен

По-високи цени на самолетните билети

На фона на трудностите, които изпитват някои летища и авиокомпании, проблеми за пътниците вещаят и обявените от "Райънеър" и "Луфтханза" намерения за увеличаване на цените на самолетните билети. 

"Райънеър" планира да повиши цените поради поскъпването на горивата, съобщи пред ДПА в края на септември Андреас Грубер, ръководител на германското подразделение на нискотарифната авиокомпания.

"Средната цена на билетите за полетите с "Райънеър" вероятно ще бъде повишена с между 40 и 50 евро в рамките на 5 години", уточни Грубер.

Германският гигант "Луфтханза" (Lufthansa) също обяви по-високи цени на самолетните билети до края на годината.

istock
istock

Изпитания за пътниците

Всичко това - натоварени летища, забавени или отменени полети, както и по-високи цени на самолетните билети на някои авиокомпании, вещае трудна есен за много пътници в Западна Европа, след проблемите пред които бяха изправени през лятото.

Пътниците трябва да бъдат подготвени, че може да се наложи да чакат по-дълго от обичайното, за да преминат през проверките за сигурност и документи, предупреждават летищните власти в редица страни. Те съветват хората да проверяват статута на полета си, преди да пристигнат на летището, за да не останат неприятно изненадани, ако той бъде отменен. 

Вероятно пътуването със самолет и през тази есен може да се окаже истинско изпитание. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg