С почти 50% е нараснал броят на жалбите и запитванията, свързани с въздушния превоз, спрямо миналата година, съобщават за Радио Варна от Европейския потребителски център /ЕПЦ/ . Основната част от жалбите са за забавени или отложени полети, уточни директорът на центъра Соня Спасова.
 
„Преди пътниците да се свържат с нас е необходимо да потърсят авиокомпанията. Ако оттам не им отговорят, тогава могат да се обърнат към ЕПЦ, чиито услуги са напълно безплатни.”
 
Спасова уточни, че трябва да се пазят бордни карти и билети. Ако установим, че полетът закъснява с 3-4 часа, е нужно да снимаме информационното табло за доказателство.

Авиокомпаниите са длъжни да осигурят т.нар. грижи /храна и напитки/, в случай че след повече от 2 часа престой на летището самолетът ни все още не е излетял. При по-голямо закъснение може да се наложи да се осигури и нощувка. Ако платим тези разходи със собствени средства, да пазим касовите бележки, съветва Спасова.

Да се намалят обезщетенията за закъснели полети настояват авиокомпании

Ако полетът изобщо не бъде изпълнен, пътникът има право да получи сумата за неизползвания билет. Законодателството определя срок от седем дни за възстановяване на сумата. Когато полетът не е осъществен по вина на авиокомпанията, се дължи фиксирана компенсация за всеки пътник.  „До 1500 км , колкото е най-масовото пътуване в рамките на Европейския съюз, обезщетението е 250 евро, между 1500 км и 3500 км – 400 евро, а над 3500 км - 600 евро.”
 

istock
istock

Някои летища обявиха, че ще приемат оплаквания, свързани с компенсации заради бавно обслужване, довело до изпускане на полета от техните пасажери, обясни Спасова. Тя съветва пътниците, които са имали проблем с дълго изчакване на летището, да проверят информацията на сайта на съответния аеропорт. За да бъде предявена претенция, също се изисква да бъде представено доказателство за това.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg