„Tова е проект, който се чакаше отдавна. Известно е, че в нашата страна много от нарушителите се укриват, наказателните постановления не могат да бъдат връчени и отпадат по давност. По информация на вътрешния министър от 2016 г. до април тази година не са събрани 109 млн. лева". 

Така председателят на СБА Емил Панчев коментира пред  NOVA темата за отпадането на актовете и скоростното налагане на пътните глоби. Това предлагат на новата Агенция за пътна безопастност и МВР.

Той обясни, че предложението е от акт и наказателно постановление да остане само фиш, като съдебната инстанция, която може да го обжалва, ще бъде запазена.

Предлагат с фиш да се отнема шофьорска книжка и точки


„През последните месеци се повиши събираемостта на връчените фишове, като тя достига до 85%. Тези, които не са връчени, се препращат към НАП след определен период от време.

БГНЕС
БГНЕС

„Ако сте извършили нарушение, се издава фиш на човека, който кара колата. Ако глобата е за неправилно паркиране, се лепи стикер на стъклото на автомобила, като при служителя на реда също остава копие. Всички наказателни постановления ще бъдат качвани и в интернет. Ако се регистрирате с имейл, всеки път когато имате глоба, ще я получавате веднага“, каза още Панчев.

Друга идея е всяко наказание да бъде точно упоменато. „Размерът на глобите да е фиксиран, а не от – до", поясни Панчев.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg