При годишен технически преглед на автомобилите ще бъде поставян стикер с вграден чип.
 
Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата, обяви пред "Хоризонт" директорът на Държавната автомобилна инспекция Бойко Рановски.
 
По думите му така ще може да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха:
 
"Когато има такова замърсяване, кметът на съответната община да може да въвежда забрани за влизане в определени зони, в определени части от градовете, за да се намали това замърсяване.

След 12 юли се надяваме всички пунктове за прегледи, които са над 1000 в страната, да бъдат оборудвани с такива технически средства, да бъдат осигурени новия образец стикери с вграден чип, за да може при извършване на технически преглед и издаване на съответните документи с техническите средства, които ние ще осигурим, те ще могат да вписват информацията в чипа и да поставят стикера на предното стъкло на автомобила".
 

istock
istock


Колко струва да си запазим номера на автомобила

Поставянето на такива стикери с чип се очаква да започне през юли.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg