Междуселищните и международни автобусни превози ще спрат изцяло в сряда, 25 ноември, а градските линии, експлоатирани от частни превозвачи, няма да се обслужват от 9 до 11 часа, обявиха днес ръководители на браншови асоциации на автобусни и таксиметрови превозвачи.

В допълнение по булевардите "Ботевградско шосе", "Цариградско шосе" и "Царица Йоана" ще влязат около 100 автобуси и близо 2000 таксиметрови автомобили за протестен митинг, насрочен за периода от 10 до 12 часа.

Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния кодекс, инкриминиращи нерегламентирания превоз на пътници.

Управляващите прокараха промените през преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за търговското корабоплаване, които държавният глава върна за ново разглеждане, но управляващите не успяха да съберат мнозинство, за да ги потвърдят отново.
 
Ето защо над 100 автобуса и 2 хил. таксиметрови автомобила се събират в столицата в сряда, отправяйки се на протестно шествие в три лъча към площад „Батенберг“.

В знак на протест за един ден ще бъде преустановено и превозването на пътници по редица линии в страната, като предупреждение от страна на бранша. Такситата пък ще качват в колите си единствено лекари и учители.

istock
istock

Президентът наложи вето на текстовете с мотива, че депутатите не са уточнили и критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване.

Незаконно ли е вече споделеното пътуване

Депутатите от БСП го подкрепиха с мотива, че наказанието е прекалено голямо за деянието. При повторното гласуване на текстовете те бяха подкрепени само от депутатите от ГЕРБ и така криминализирането на незаконните превози отпадна.
 
От браншовите асоциации се заканиха, ако текстовете не се внесат за ново гледане, от понеделник, 30 ноември ще спрат всички превози.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg