Около 15 юни се очаква пълно възстановяване на придвижването в Европейския съюз, това съобщи пред БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

"От 2-3 седмици започна плавното възстановяване на придвижването. Първо със съседни държави, после с държави със сходна ситуация. Надявам се на следващ етап, това се очаква след 15 юни, пълното възстановяване на придвижването в ЕС и страните в Шенген. България премахна карантината за 29 държави. Запазва се карантината по преценка на щаба и лекарите", каза тя.

Кои държави в ЕС отварят границите и кога

"Първият етап беше премахването на карантината за бизнеса. Позабавиха се някои инвестиции в България. Някои семейства бяха разделени 2 месеца. Различна е срещата очи в очи. На последния съвет много министри повдигнаха въпроса кога ще се съберем присъствено в Люксембург. Колегата там каза, че е готов да ни посрещне", добави външният министър.

"След една криза имаш голяма възможност. След много кризи се излиза по-силни. Трябва да обединим усилия в проучванията. Няма държава, която да се справи с такава криза сама. 85% от предпазните средства се произвеждат в Китай, както и над 80% от антибиотиците. Следващата стъпка е да върнем част от тези производства в ЕС. Трябва да можем да разчитаме един на друг вътре в ЕС", каза тя.

Захариева коментира и темата за антибългарското говорене в Северна Македония.

istock
istock

"Част от причината за антибългарското говорене в Македония е националистически подход, който е заради изборите в страната. Но когато се стремиш да станеш част от европейското семейство, на никой политик не трябва да му минава през ума да говори така, особено към съседна приятелска държава.

Гърция отваря въздушната си граница с България

Пълно е с фалшиви новини. „Има и още една причина македонците да имат такова антибългарско говорене - бяхме категорични и ясни – миналата година парламентът одобри категоричната позиция на България по отношение на Северна Македония.

По отношение на Балканите – българската позиция е ясна: Балканите са част от нас, от Европа, те са външните граници на ЕС. Това, което ЕС показа в кризата – даде най-голямата помощ на тези страни. Това показва, че Българският стремеж след нашето председателство е тази тема да остане във фокуса на разговорите – това е изпълнено. ЕС показа, че протяга ръка и разширяването остава приоритет“, допълни външният министър.

Най-голямата крачка назад беше спирането на работата на съвместната комисия с Македония – по тяхно желание спря работата с мотив заради настъпващите избори. „Нали за това създадохме тази комисия – не приемам аргумент, че преди изборите работата трябва да бъде спряна – тази комисия е с историци, а не с политици и никой не е давал политически указания“, смята Захариева.

istock
istock

Относно изложбата в РКИЦ, която се опита да изкриви българската история, Захариева съобщи, че това не е приемливо. „Три пъти се случват подобни неща за 24 май на различни нива. Гордея се с българските учени, които разбраха всичко, и които реагираха навреме – а реакцията им не беше само по повод тези дни, имаше случай, в който говорител на правителството съобщи, че Червената армия била спасила България – такова говорене не носи нищо добро. Същото е и по отношение на азбуката“, допълни министър Захариева.

Русия, Китай, Турция и други държави имат интереси на Балканите – и е важно ЕС да показва подкрепата към Балканите. Зрялост на политическия елит показва спазването на поетите договорки, допълни министърът.

България има добри отношения с Украйна и винаги е поддържала демократичните отношения там; имаме над 204 хиляди българи, които живеят там. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg