През следващите години водачите на моторни превозни средства трябва да могат да намерят станция за зареждане поне на всеки 60 километра по най-важните транспортни артерии в ЕС.

Това съобщи ΕΠ, според компромиса, договорен от преговарящите от Европейския парламент и държавите от ЕС, на всеки 200 километра трябва да се създават пунктове за зареждане с водород, предаде австрийския "Kurier".

Българите купуват нови коли въпреки инфлацията

Броят на електрическите автомобили се е увеличил 17 пъти.

"От 2016 г. насам броят на електрическите автомобили се е увеличил 17 пъти, но броят на станциите за зареждане се е увеличил само 6 пъти", заяви Исмаил Ертуг, заместник-председател на SPD, отговарящ за преговорите в Европейския парламент. С постигнатия компромис вече са договорени амбициозни цели за инфраструктурата за зареждане на електрически и водородни автомобили.

istock
istock

Шведският министър на инфраструктурата Андреас Карлсон подчерта, че гражданите вече не трябва да се притесняват за намирането на точки за зареждане на електрическите си автомобили.

Ще сменят ли бензина и дизела с е-горива

Първоначално целите за разширяване се отнасят за т.нар. основна мрежа TEN-T. Това са основните пътища на ЕС.

Новите правила се основават на предложение на Европейската комисия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg