Таксиметровият бранш в столицата е внесъл писмо в Столичния общински съвет с искане да се актуализират цените на таксиметровите услуги.

На 1 януари тази година таксиметровите превози в София веднъж вече поскъпнаха сериозно – с близо 40 на сто.

Сега компаниите настояват за повишение с 15% и на минималната, и на максималната тарифа за километър пробег.

Съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят долната и горната граница на тарифите за таксиметров превоз на пътници.

Предстои да се обсъди достатъчно аргументирани ли са исканията, каза пред БНР Зафир Зарков, заместник-председател на Транспортната комисия в СОС.

Очакват нов скок в тарифите на такситата

По думите му някои от представителите на бранша изразяват опасения, че прекалено високите цени може да се отразят върху използването на такситата.

istock
istock

Все още има много водачи в таксиметровия бранш, които не отговарят на условията за добро ниво на таксиметровата услуга, коментира Зарков в предаването "Хоризонт до обед". 

 Регламентът за това обаче е в националното законодателство и за общините е невъзможно да поставят допълнителни изисквания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg