В София вече има таксита, които работят с по-висока първоначална такса след промените в Наредба 34 за извършване на таксиметров превоз.

С тях се променя начинът на определяне на първоначалната такса, като тя вече ще бъде от двоен до троен размер от минималната тарифа за километър пробег.

Предлагат нови такси за шофьори
 

Целта на измененията в наредбата беше да ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор. След като транспортният министър подписа документа в края на януари, таксиметровите компании имат тримесечен срок да преминат към новите първоначални такси, за които крайната дата е 2 май.

В София все още повечето компании работят с минимална дневна тарифа от 0.77 лева на километър и нощна от 0.88 лева, но се срещат и такива, които са определили двойно по-скъпа първоначална такса, уточни пред БНР Кирил Ризов от Съюз "Такси". 

istock
istock

"Специално за София болшинството от такситата започват масово да сменят старата с новата първоначална такса около 29 март. Макар че до това време и през целия тримесечен срок всяка фирма, всеки регистриран търговец има право това да го направи".

Таксита масово отказват кратки курсове

Поредният локдаун ще намали оборотите на компаниите, подчерта Кирил Ризов и допълни, че таксиметровите шофьори ще поискат отново помощ от държавата:

"Това е най-големият проблем пред нашия бранш. Винаги когато се зададе локдаун, ние настръхваме, защото оборoтите падат на 20%. Ние сме пряко свързани със заведенията за обществено хранене, увеселителните заведения, кина, театри. На нас ни се отразява крайно неблагоприятно, ние, в мое лице, се обърнахме към господин премиера, ако може това да не се случва".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg