Тарифата за повикване и за престой да се увеличи тройно, предлагат от таксиметровия бранш.

Темата се обсъжда с Министерството на транспорта и информационните технологии.

В момента и двете тарифи зависят от минималната и максималната тарифа за километър, които всяка една община определя. Така например за София минималната тарифа е 0,77 лв. на километър, а максималната - 1,30 лв.

В тези граници всяка компания определя и таксата за повикване и престой. Новата предложение е таксата да се повиши до три пъти минималната и максималната тарифа на километър. Или в столицата тя да стане минимум 2,30 и максимум 3,90 лева.

Председателят на Съюз „Такси" Кирил Ризов подчерта, че започва осма година, в която тарифите и таксите на такситата в София не са коригирани.
„За 2019 г. бяха приети минималните тарифи за столицата - 77 ст. дневна и 88 ст. нощна тарифа.

Повечето таксита возят на минимални тарифи, независимо от това, че бяха дадени доста пари от Столичния общински съвет. В доклад себестойността на услугата „таксиметров превоз на пътници" беше обоснована да бъде 1 лв. на 1,10 лв. - за това настоявахме от страна на браншовите организации, но беше гласувано друго", коментира той пред БНР.

istock
istock

Затова от бранша настояват да се озаптят и трите такси - първоначална, за повикване и за адрес, т.е. да се сложат в рамка и да има минимални и максимални такси.

Когато бъдат сложени в рамки и таксите, тогава от петте параметъра (бел.ред. трите такси и двете тарифи) няма да има нищо, което е извън рамка.

Тогава вече таксиметровите компании ще извършат съответните корекции, което не го правят 8 години поред. Цената ще бъде в посока нагоре.

Солидна глоба в Гърция за спиране в бус лента

Според Ризов поскъпването няма да е драстично и даде пример, че за курс от 6 лв. при новите тарифи ще струва най-много 7,5 лв.

Предложили са също - първоначалната такса да не може да бъде по-малка от три пъти на минималната тарифа и не повече от три пъти на максималната, посочи той и уточни:

„Тъй като минималната дневна тарифа в София е 77 ст. - това означава 2,31 лв. Максималната тарифа е 1,3 лв. - това означава горна граница от 3,9 лв. Колко ще бъде рамката отдолу и отгоре - текат преговори с министерството на транспорта".

Браншовите организации са предложили още приемане на кодекс за професионална етика на таксиметровия шофьор, както и възможност таксита с клиенти да се движат в бус лентите.

Според общинския съветник Владислав Панев - член на транспортната комисия в СОС, вероятно ще се стигне до поскъпване на таксиметровите услуги. По думите му доходите на таксиметровите шофьори изостават спрямо средната тенденция.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg