Над 7 милиона са продадените електронни билети за пътуване в градския транспорт на София от началото на годината до сега, отчитат от Центъра за градска мобилност.

Най-предпочитан е билетът 30+. До 10% от хората, които използват този билет, се прекачват на друго превозно средство в рамките на 30 минути.

Увеличил се е и броят на продадените годишни карти за пътуване за всички линии, посочи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев пред БНР.

Отпада глобата за невалидация в градския транспорт

От утре предстои връщането на картата за пътуване по една линия във вида, в който беше преди 1 януари. Тя остава на същата цена, увери той.

Валидацията остава задължителна, въпреки че отпада глобата от 3 лв., ако не е направена, посочи Георгиев.

"Валидацията е много полезна и в полза на граждани. Тя ни дава реална информация за пътуващите, за техните маршрути, за да можем да оптимизираме разписанията и когато има претъпкани автобуси в определен часови интервал - да насочим още автобуси тогава, а да ги намалим в ранните следобедни часове, когато няма толкова пътници. Умното управление на градския транспорт минава през данни в реално време", обясни той. 

istock
istock

Председателят на Столичния общински съвет отчете като изключителен успех дигитализирането на плащанията в градския транспорт

"Времето на перфораторите и билетчетата, на пробиването с лакти на път до перфоратора приключи". 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg