С 15% ще бъдат вдигнати заплатите в столичния градски транспорт. Ще се търсят още 15 процента от държавния бюджет, за да бъдат изпълнени исканията на транспортните работници, увери кметът Васил Терзиев. 

Той предлага и бонуси, както и по-добри условия на труд. 

Кой ще получи помощ за транспорт

"Първо е 15% увеличение на основна работна заплата, стартиращо от 1 март. Ще търсим и възможност за повторно увеличение през годината, което да бъде обвързано с развиване на бонусна система, която да важи за всички служители в отделните дружества", каза той.

Тодор Капитанов от КНСБ и Иван Кирилов от КТ "Подкрепа" определиха срещата с кмета Терзиев като ползотворна, но няма да се откажат от искането заплатите на работещите в транспортните дружества на София да бъдат увеличени с общо 30 на сто. Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов коментира, че ще бъде обсъдено дали това предложение удовлетворява синдикалните структури, тъй като искането е за по-голям ръст на възнагражденията.

"Със сигурност ще продължаваме да настояваме и към държавата в лицето на управляващите и Министерски съвет да вземе решение за допълнително субсидиране на Столична община за увеличение на заплатите в градския транспорт", посочи той.

istock
istock

Протестната акция на работещите в градския транспорт беше организирана от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ. Участниците заявиха, че освен възнагражденията, проблем е и липсата на кадри, която води до преумора на служителите и до риск от повече произшествия и аварии в сектора.

"В магазина ни искат пари, като отиваме да пазаруваме, не ни искат почивки и приказки. Ето ми заплатата на 43 години трудов стаж имам 1900 лв. Добре, че са тези надници чат-пат, за да можем да вземем, както се вика, едни 500 лева отгоре. Адски ниски и никой млад човек няма да дойде на 1500 лева да работи и да поправя нещо, което дори няма части и трасетата са безобразни, мотрисите са безобразни и няма монтьори", казаха протестиращи служители. 

За днес протестите спират, но има готовност за нови акции в следващите дни, информира БНР.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg