Осигурени са тези 37 милиона лева, които са нужни за 15% увеличение, за което сме се разбрали със синдикатите в градския транспорт, съобщи столичният кмет Васил Терзиев  по БНТ.
 
Една част от средствата са от планираното увеличение на билети и карти, друга част идва от държавата – средствата, които тя компенсира за някои карти за деца и пенсионери, обясни той. Друга част идва от икономиите, които ще се реализират в „Метрополитен“, свързани с охрана.
 
„Това, което сме се разбрали със синдикатите, е да си говорим по тази тема. Това, което им казах, е, че път към 30% увеличение няма, ако Министерството на финансите може да се включи, няма проблеми, но път общината да дотира самостоятелно тези 30% няма“, добави Терзиев.

Вдигат с 15% заплатите в столичния градски транспорт от март

В кварталите има проекти за изграждане на паркинги – около 22 са, във всички квартали има поне по един, каза още кметът на София. Някои се строят, други са в процес на проектиране, посочи той. „Това е много голям проблем, имаме над милион коли. Доскоро не беше задължително да има по едно паркомясто на апартамент, когато се строи нова сграда. Борбата с калните точки и регулирането на движението в кварталите предстои и се работи активно от районните администрации“, отбеляза Васил Терзиев.
 

istock
istock

Още сме в началото на управлението и не сме имали един спокоен ден, откакто сме влезли в управление - избор на председател, комисиите, предстои и бюджета, това едва ли ще се промени в следващите четири години, посочи още кметът на София.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase