До 14 юни, заради въведената извънредна ситуация трудно ще се пътува до морето с автобус. След това трябва да се възстанови републиканската пътна схема.

Според Конфедерацията на автобусните превозвачи фирмите имат сключени договори с общините и трябва да изпълняват графика.

Българските превозвачи се подготвят да пуснат и международните автобуси. За Гърция пътническите автобуси ще тръгнат от 1 юни, когато пада карантината.

След 15 юни ще се възстановят и случайните превози за Гърция, но всичко ще зависи колко пътници ще има.

Възобновяват се и линиите за Сърбия, все още се чака решението на румънското правителство, за да се види кога ще се вдигне карантината там. Заради затворената граница на Унгария, по-нататъшните дестинации засега не са възможни.

От 13 май няма забрана за организирани пътувания в страната, но реално няма никакъв интерес към тях, посочват превозвачите.

Пътуват само малки групи, предимно близки или роднини, предприемат такива екскурзии.

istock
istock

Браншът не предвижда увеличение на цените на билетите, защото те са определени в сключените с общините договори. Освен това, хората сега са с намалени доходи и едно поскъпване на билетите, няма да доведе до положителен резултат за сектора.

Нашенци масово резервират почивки на къмпинги в Гърция

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че от 1 юни се възстановяват автобусните линии до Витоша № 63 и № 66.

"Ще предложим намаление на интервалите. Днес докладът ще бъде обсъден в комисията по транспорт и предложен за гласуване на Столичния общински съвет", съобщи Фандъкова.

За автобусите до Златните мостове ще се пусне допълнителен курс в обедните часове през делничните дни и намаляваме интервалите през уикенда.

БГНЕС
БГНЕС

Автобусите до Морените за първа година ще се движат с три курса и в работни дни, а в събота и неделя с намалени интервали.

"За тази цел пренасочваме двата автобуса от линия 166 към линии № 63 и № 66. Двете линии ще работят с новото разписание от 1 юни до 31 октомври, а линия №66 ще се движи и в работните дни от 1 юни до 15 септември", обясни Фандъкова
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg