Кметът на София Йорданка Фандъкова публикува информация какво забранява новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която се налага блокада на София и кои са допустимите изключения:
 
От 00.00 ч тази нощ се спира влизането и излизането с автомобили от София.
 

Изключение от забраната за пътуване се прави само за:

☑️товарни превози, които трябва да докажат необходимостта от извършването на транспорт;

☑️ автомобили на специален режим на движение;

☑️ автомобили, които превозват граждани за лечение. В декларация трябва да се посочи лечебното заведение, в което ще се провежда лечението.

☑️ автомобили, които превозват медицински лица, отиващи на работа;

☑️ автомобили на електроразпределителните дружества, ВиК операторите, кабелните и мобилните оператори;

☑️служебни автомобили, които превозват работници към местоработата им. В декларация се посочва фирмата и телефона на управителя/ директора. Ако работник пътува с личен автомобил, също трябва да посочи фирмата и телефона за връзка;

☑️Със заповед на министъра на здравеопазването се определя и времеви график за влизане/излизане по работа - сутрин между 6 и 8 ч и вечер между 18 и 20 ч. Извън тези часове лични автомобили на работещи не могат да влизат и излизат от София.


Декларациите, които се ползваха до момента, остават в сила, като в тях трябва да се допишат само фирмата и телефони за връзка с управителя.
 

istock
istock

Придвижването вътре на територия на Столична община е свободно.
 

Заповедта на министъра на здравеопазването е в сила до второ нареждане.

Припомняме, че от полунощ до второ нареждане беше преустановено влизането и излизането от София на превозни средства.

Щабът спря полетите на Wizz Air от Варна до Лондон

Строгите ограничителни мерки бяха обявени на извънреден брифинг късно снощи, час преди да влязат в сила. Заповедта, с която се забранява влизането и излизането на автомобили от София няма да важи за товарните превози, автомобилите със специален режим, тези, които превозват граждани за лечение. Здравният министър Кирил Ананиев посочи:
 
"Гражданин, който има нужда от лечение посочва лечебното заведение, в което трябва лицето да отиде да се лекува. Имат право да влизат и да излизат автомобили, които превозват медицински лица, които отиват да работят.

БГНЕС
БГНЕС

Забраната не важи и за аварийните автомобили на електроразпределителните дружества, на ВиК дружествата и тези дружества, които се занимават с интернет разпространение и за служебните автомобили, които превозват работници.
 
Шофьорът трябва да посочи кое е предприятието, телефона и управителя, директора".
 
За хората, които се придвижват към работа и обратно с лични автомобили се въвеждат  времеви графици за работа.
 
През КПП-тата те ще преминават от 6 до 8 сутринта и ще се връщат между 18 и 20 часа вечерта. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отчете, че само през вчерашният ден от КПП-та са върнати пет хиляди автомобила, които не са имали основателна причина да напуснат София.
 
Междуградският организиран транспорт също преустановява движение до второ нареждане.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg