Всеки десети автомобил, продаден през 2022 г., е оборудван с електрически двигател. Това съобщава „Уолстрийт джърнал“, като се позовава на предварителни изчисления на няколко аналитични компании едновременно.

По данни на LMC Automotive и EV-Volumes.com, през миналата година в света са продадени около 7,8 млн. електромобила, което е с 68% повече в сравнение с 2021 г. В същото време според LMC глобалните продажби на автомобили до края на 2022 г. са 80,6 млн. Така делът на изцяло електрическите автомобили в световните продажби е 9,67%.

Станции за зареждане на електромобили на всеки 60 км искат евродепутатите

В Европа делът на електрическите автомобили вече е достигнал 11% от миналогодишните продажби, а в Китай - 19%. В САЩ пазарният дял на новите електрически превозни средства е много по-скромен - 5,8%. Но в сравнение с 2021 г. този показател се е увеличил с 81,25%.

istock
istock

И накрая, продажбите на електрически превозни средства нарастват на фона на спадащите общи продажби. Например VW е успял да продаде 8,3 милиона автомобила през миналата година, което е със 7% по-малко от 2021 г. Но продажбите на електрически превозни средства на германския концерн са се увеличили с 26%. BMW, Ford и Mercedes-Benz отчитат спад в общите продажби, докато продажбите на електрическите им автомобили са се увеличили повече от два пъти през 2022 г. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg