В България електрическите превозни средства навлизат с по-бавни темпове от други страни в Европа.

Eксперти посочват, че сред причините за това са отсъствието на цялостна държавна политика, липсата на финансови стимули за купувачите, както и неразвитата инфраструктура за зареждане на коли на ток.

По данни на европейската асоциация на автомобилните производители за деветте месеца на годината ръстът на регистрираните леки коли на ток у нас е над 170 процента спрямо същият период на миналата година, но всъщност става въпрос за малко над двеста електроавтомобила. Българите не могат да си позволят финансово лека кола на ток.

Нови 57 млн. дoлapa набра Nехt.е.GО - бъдещият производител на електромобили в Ловеч


"Карам дизелов автомобил много стар. Все още не сме финансово подготвени за електромобили в тази държава. Иначе ми се кара, не е като да не ми се кара".

"В момента цените още не могат да ме изкушат, много са високи".

istock
istock

Използването на електромобил в България излиза най евтино в ЕС.

"От София до Пловдив цената някъде ще излезе пет лева. С дизелов автомобил три пъти повече, говорим само за гориво", изчислява Илия Недков, председател на управителния съвет на националната браншова организация "Индустриален клъстър електромобили".

"Тръгвайки от София, вие можете да обиколите България почти без пари, независимо от цената на тока".

Кои електромобили са най-продавани през 2021г.

Въпреки това липсата на цялостна държавна политика през годините забавя процеса на влизане на електрически превозни средства у нас.

Илия Недков посочва и други причини:

 "Съседна Румъния предоставя финансов стимул в размер на десет хиляди евро затова, ако си замените вашата стара кола с нов електромобил".

Държавата вече обмисля финансови стимули при покупката на нов електромобил. Мярката е заложена в проект на програма "Околна среда" за периода 2021-2027 година. Предлага се държавата да поеме до 30 процента от стойността на превозното средство, но не повече от 6 135 евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg