В страната се изграждат 199 зарядни станции за електромобили с европейско финансиране по оперативните програми за развитие на регионите през настоящия и миналия програмен период, информират от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

От тях 123 вече са реализирани и функционират. Те са разположени в София, Благоевград, Перник, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Петрич, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Асеновград, Димитровград, Велинград, Карлово, Панагюрище, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Казанлък.

Турция стартира производство на електромобили

До края на програмния период предстои да се изградят още 76 станции в населени места от Южна България. Инвестицията е на обща стойност 6,4 млн. лв., като проектите се реализират с нисколихвено кредитиране с финансови инструменти.

В София са 25 от станциите и са реализирани в предишния програмен период с нисколихвено кредитиране от инструмента JESSICA и безвъзмездни средства в размер на 263 хил. лв. по оперативната програма "Регионално развитие" /2007-2013 г./, като общият размер на инвестицията е 2,5 млн. лева.

istock
istock


С изпълнението на проекта се цели да се осигурят условия за популяризирането на електрическите превозни средства като чист, екологичен и икономичен транспорт. Развитието му ще допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха, нивата на шум и нивата на фини прахови части.

Защо нови бензиностанции, а не зарядни устройства за електромобили

Изграждането на широка мрежа от електрически зарядни станции ще повлияе положително и за подобряването и развитието на проектите за интегриран градски транспорт в големите градове, които модернизират автопарка си с обществени превозни средства, задвижвани с електричество. Създават се и условия за по-масовото използване на електромобилите в страната.

Те са важно условие обществото да има по-зелена и с по-малко замърсявания околна среда, по-висок комфорт на живот и намаляване на конвенционалните автомобили, посочват от МРРБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg