ЕП обсъди вчера новото предложение на Европейската комисия за бюджета на ЕС до 2027 година, който включва и фонд за възстановяване от икономическата криза, предизвикана от пандемията.

Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов коментира пред БНР: 
 

„Това, което предлагат в момента, е базирано на 3 стълба. Продължава политическата линия в момента на тази Европейска комисия, която е насочена към "зелена", "дигитална" и "устойчива" Европа – стълбът, добавен в следствие на лошия опит, който имаме с коронавируса, в който се видя, че повечето от здравните системи на европейските страни не са пригодени. 

Хората продават златото си заради кризата

Относно фонда за възстановяване на ЕС от Covid-кризата в размер на 750 млрд. евро, от които 250 да бъдат под формата на заеми, Дацов коментира, че заемите са единствен начин да бъдат набавени тези средства бързо.

„Трябва да се случи сега! Няма как да се случи сега и едновременно да чакат от страните-членки, които имат проблеми да направят вноската“.

В Европа винаги е имало „луфт“, коментира Дацов – Европейският бюджет се пълни от собствени приходи, но обикновено страните внасят с приблизително около 10% по-малка вноска от предвидено:

istock
istock

„Предвидено е всъщност оттук нататък тази вноска да бъде изискуема в пълния си размер спрямо това, което предвижда законодателството и по такъв начин да си осигурят достатъчно свеж ресурс, който пък да гарантира съответно изплащането на този заем“.

МВФ: Световната икономика едва ли ще се възстанови и догодина

Все още не са известни механизмите, по които ще става разпределението на ресурсите, изтъкна той:

„Мисля, че ще се заложи на инструментите, които досега съществуваха по линията на кохезионните фондове, инвестициите през Европейската инвестиционна банка. Също ми струва, че ще бъде различно това, че Европа досега правеше много колебливи крачки към т.н. „Зелен“ и „Дигитален“ дневен ред, а мисля, че сега се видя, че можем да се възползваме от тази ситуация“.

Според Дацов големият проблем е за ефективността на насочването на програмите

„Много е важно да има разлика в подхода, който ще предложи Европейската комисия. За момента аз поне не знам това да е ясно. Все още очакваме да видим конкретика в тяхното предложение“

Относно прогнозата на Кристин Лагард, че икономиката на еврозоната тази година може да се свие с 8 до 12%, експертът каза:

istock
istock

„Аз мисля, че ако се взимат правилните мерки и достатъчно бързо се реагира, възстановяването може да се получи през 2021 г. Всеки, който избере пътя на ускорено възстановяване и намери нов начин, по който да направи икономиката си по-ефективна, определено може да спечели, защото всички сме съгласни, че светът трудно ще бъде същия след този коронавирус“.

Може ли една държавна петролна компания да въведе ред на пазара на горива:

„Това е всичко друго, но не е решаване на това, което съществува“.

Държавните бензиностанции ще взривят цената на земята

По-скоро проблемът е с конкуренцията в доставката на гориво – т. нар. данъчни складове, които са станали почти форма на монопол, допълни той:

„Това, което трябва да направи правителството е до осигури свободна конкуренция в сектора, а не да има играчи, които контролират нещата. Мисля, че не трябва верига от бензиностанции. Ако някой толкова иска да бъдат похарчени пари, защо пък да не се инвестира в зарядни устройства за електромобили“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg