Масимилиано Барота наблюдава нарастване на клиентите, които идват да продават златото си в неговите магазини в Рим, тъй като италианците усещат икономическата болка от въведената от правителството карантина, целяща да ограничи една от най-лошите епидемии от COVID-19 в света.
 
Осемседмичната блокада започна постепенно се облекчава от 4-ти май, но тази карантина постави италианската икономика на колене, като бизнесът беше натоварен с огромни задължения, а десетки хиляди останаха без работа.

"Забелязваме увеличение с около 50% при нашите покупки на злато от частни клиенти през тази година, особено през последните две седмици“, заяви пред Ройтерс г-н Барота, мениджър на три магазина "Compro Oro" (Купувам злато).
 
Златарските магазини, които наброяват около 6000 в цялата страна, според държавният регулатори за този сектор OAS, се появиха по време на последната дълбока рецесия в Италия през 2012 г., когато хората, борещи са да оцелеят, продаваха всичко - от сватбени пръстени до златни зъбни коронки.
 
Тези магазини обаче не са единственият вариант за силно притиснатите от кризата италианци.

istock
istock

Заложните къщи, където хората продават своите дребни украшения или ги използват като обезпечение за заеми, са много по-слабо разпространени, но и те сега правят оживена търговия.
 

"Все още плащам за къщата, в която живея със съпругата си. Животът е скъп, ипотеката е висока, какво мога да направя?", оплака се пенсионерът Назарено Бучи, докато напускаше заложната къща Affide в Piazza Monte di Pieta, централния площад на Рим, известен с заложните си къщи от 17-и век.

До две заплати за годежен пръстен дава българинът

Пазарът на злато в Италия не се състои само от разпродажби на семейни наследства.
 
Смятан за безопасен актив във времена на хаос, благородният метал също така отчита голямо увеличение от страна на купувачите, което доведе до неотдавнашно повишаване на неговата цена.
 

istock
istock

Масимилиано Барота заяви пред Ройтерс, че през последните два месеца търсенето на златни кюлчета и монети в неговия магазин, който продължи да работи онлайн по време на въведената национална блокада, се е увеличило с 50% в сравнение с миналата година, въпреки че цената на грам се е повишила с 25% от декември насам.
 
Италианец, който инвестира в злато през последния месец и поиска да остане анонимен, сподели, че току-що е купил няколко монети от Британския монетен двор, част от колекцията "Зверовете на кралицата", емитирана от Кралския монетен двор в платина, злато и сребро от 2016 г.
 
"Възползвах се преди време да закупя тези монети за около 1100 евро всяка една. Сега те струват около 1700 евро", похвали се той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg