От 1 декември до края на февруари в широкия център на София, обособен като малък ринг, се забранява влизането на най-замърсяващите автомобили. Наредбата беше приета в края на миналата година от Столичния общински съвет.

За нарушители ще следят камерите в града. Санкциите ще се налагат съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух на собственика на автомобила или на лицето, на което е предоставен за ползване. С решението центърът на София се разделя на две зони в които ограниченията за влизане ще са в сила за зимния сезон:
 
Зона "Малък ринг" – между булевардите: „Васил Левски“,  „Сливница“ и улица „Опълченска“. От 1-ви декември 2023-а влизат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Ограничението се отнася за колите, чиято дата на първа регистрация е до 1 юли 1992 г. с бензинови двигатели и до 2002 г. за дизеловите. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

Изцяло онлайн става издаването на стикера за паркиране в зоните в София

Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П. Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х. Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И. Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, се предвижда да има от 1-ви декември 2025-а година, когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027-а година – и за тези от втора екологична група.

istock
istock

Наредбата предвижда изключения
 
Те са за хората, които живеят  съответно в малкия и големия ринг на София. При наличие на издаден стикер за паркиране (по местоживеене) в рамките на платените зони в града, няма да има нужда да се подава заявления, като данните на гражданите и автомобилите им, ще бъдат автоматично отчетени в работата на контролиращата система. Ако граждани, живеещи в рамките на нискоемисионните зони нямат издаден такъв стикер, те ще трябва да подават молба до ЦГМ, за да бъдат изключени от забраните. Същото се отнася и за хората с увреждания, като те ще могат да регистрират до 2 броя автомобили, с които да преминават през зоните.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg