Защо горивата у нас не поевтиняват? „В момента доларът е над 2 лв. Рафинерията работи с природен газ, а цената в момента е доста висока, разходите за ток по бензиностанциите са високи, заплати и инфлация - това са част от основните причини цените на горивата да не са на ниво от преди няколко месеца или преди години“, коментира в "Денят започва" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.
 
"Цените все пак са на едни доста добри нива за разлика от тези в редица други държави в ЕС. Цената зависи от това какви са цените на готовите нефтопродукти на международните борси.

Цената на бензина е по-ниска от цената на дизела и това се дължи на факта, че в Европа се търси повече дизел. Освен това, има и опасения, че с влизането на ембаргото на руските продукти от 5 декември, ще има и недостиг на дизел в ЕС.

Добрев: Мамят ни с 1 лев на литър гориво

Пазарите не искат да рискуват и затова предпочитат да си осигурят количества гориво - дизел и това води до покачване на цената. Поне за момента нещата с бензина и пропан бутана не стоят така", посочи още Светослав Бенчев.

istock
istock

По думите му бургаската рафинерия продава на пазарни цени и всеки може да види това нещо. Цените на българския пазар са значително по-ниски от средните в ЕС, дори и най-ниските, допълни той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg